zondag 30 mei 2010

Ding 20 Muziek online

Muziek beluister ik via iTunes en iPod; overal en altijd bij de hand mits ik niet vergeet de oplader mee te nemen. Als ik zit te werken staat vaak iTunes aan, radio luister ik alleen via podcasts op mijn iPod. Sinds mijn kennismaking met Spotify luister ik hiernaar. Het gratis account geeft recht op 20 uur luisteren per maand vandaar dat ik maar snel een betaald account heb genomen; ben ik ook gelijk van de reclame tussendoor af. Spotify is te koppelen aan Facebook en Twitter. Als je de unlimited versie aanschaft (€ 10,- per maand) kun je de muziek ook via je smartphone ontvangen. Alle muziek op 1 plek en heel makkelijk te delen met anderen. Verslavend om door alle muzikale genres te gaan en nieuwe muziek te beluisteren! Ik las een uitgebreide beschouwing van Spotify in de blog van Jan Klerk. Ook heel enthousiast! Wel laat hij een waarschuwing uitgaan naar de bibliotheken; leg je cd-leners in de watten om ze nog een paar jaar te behouden omdat diensten zoals Spotify het einde gaan betekenen van de uitleen van muziek. En dat het wachten is op het moment dat er ook een voorziening als deze wordt ontwikkeld voor het gebruik van e-books! De bibliotheken zullen zich moeten gaan richten op mediawijsheid; het gidsen van mensen door de enorme hoeveelheid streaming media.

zaterdag 29 mei 2010

Ding 19 Sociale netwerken

Een paar jaar geleden heb ik een Hyves account aangemaakt. Reuze spannend voor korte tijd. Ik vond het wel opmerkelijk hoe eenvoudig ik deel kon worden van het wel en wee van bekenden! Maar dat willen ze kennelijk graag. Mijn kinderen chatten en krabbelen wat af! Zelf vind ik Flickr en Spotify geweldige ontdekkingen die ik nu regelmatig gebruik. Een tijdje ben ik ook actief geweest op Schoolbank (kijken of die oude liefde nog in leven is;-)). Ik ben lid van Bibliotheek2.0; goed forum voor bibliotheekzaken. En altijd leuk om af en toe een bericht van een bekende /(oud) collega te lezen.

De bibliotheek kan via sociale netwerken communiseren met bestaande en potentiele gebruikers. Cijfers wijzen uit dat verschrikkelijk veel mensen lid zijn van een sociaal netwerk. Hen kunnen we op de hoogte stellen van onze dienstverlening en vragen welke ideeën zij voor de bibliotheek hebben. We hebben al ervaring met de hyves van de bieb-kidz. Het is duidelijk dat alles staat of valt met de tijd/aandacht die we er insteken om het in stand te houden.

maandag 24 mei 2010

Ding 23 Evaluatie

Om diverse redenen ben ik wat verlaat met het afronden van de 23 dingen. Sommige dingen kende en gebruikte ik al, andere waren helemaal nieuw voor mij.

Mijn favoriete dingen zijn zonder meer de foto- en de radiodingen, erg leuk om met foto's te "knutselen", ik heb daar heel wat tijd aan besteed en zal sommige toepassingen zeker gebruiken bij toekomstige digitale fotoalbums.
Spotify is nu dagelijkse kost, regelmatig beluister ik actuele muziek om te horen wat het is en of het me aanspreekt. Maar ook heerlijk om 'goud-van-oud' en mijn favorieten te beluisteren.

GoogleDocs vind ik voor het werk een aanrader! Net als RSS en GoogleReader.

Wat is het simpel om een blog aan te maken en leuk om hiermee informatie uit te wisselen.
Instructie/informatiefilmpjes (YouTube, vodcasten) hebben een enorme meerwaarde. Sinds kort bekijk ik ook filmpjes op dumpert.nl.

Handig was het om bij diverse sites met het account van 23 Dingen te kunnen werken, al heb ik zelf ook de nodige accounts geopend.

Voor de bibliotheek: oppassen voor overlappingen, een keuze maken uit de vele mogelijkheden! Zo veel mogelijk aanhaken bij landelijke ontwikkelingen zonder de regionale ontwikkelingen uit het oog te verliezen. Iemand vrijmaken om de digitale ontwikkelingen bij te houden, dit aan de betreffende medewerkers door te spelen en voorstellen te doen ter verbetering van onze site/manieren van communiceren met het publiek. Duidelijk is dat het publiek veel meer betrokken zal moeten worden (LibraryThing, My Discoveries, Bibliotheek.nl) bij de uitvoering van ons werk om het contact met hen te behouden.

Spannend om mee te maken hoe alle ontwikkelingen binnen het bibliotheekwerk gaan lopen. Zullen alle informatiedragers wegvallen? Ik blijf de blogs volgen die hierover hun mening geven.

Ik vind de cursus heel leerzaam! Hij neemt veel tijd in beslag als je dieper op de toepassingen in wilt gaan maar het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen of - en wanneer je dit doet. En ik kon altijd bij mijn coach terecht om me uit de digitale modder te trekken. Wat bij de eerste 'dingen' echt nodig was. Het is heel goed - ook al pas je zelf een aantal dingen misschien nooit meer toe - toch te weten dat ze er zijn en er over te leren! Een must voor alle medewerkers!

Ding 18 LibraryThing


Eens rustig rondgekeken op de site. Eigen account aangemaakt en de mogelijkheden bekeken. Mooie site en veel mogelijkheden. Voor mij op dit moment wat te veel. Gedurende komende periode met wat meer ruimte ga ik de site nog eens bezoeken want boekentips blijven welkom. Nu haal ik die uit kranten en tijdschriften of ik word getipt door mensen. En onze catalogus geeft ook adviezen.
Mijn thuisbibliotheek ga ik voorlopig niet digitaal registreren maar de mogelijkheid is mooi. En via de bibliotheek zou er een digitale leesclub gestart kunnen worden.

zondag 23 mei 2010

Ding 17 Web 2.0 site naar keuze

Via Frankwatching krijg ik een uitgebreid overzicht van sites. Ik beperk me tot het onderdeel muziek. Nieuw in Nederland is de 'online jukebox' Spotify. Sinds kort helemaal legaal en gratis. Je ontvangt dan wel reclameboodschappen tussen de muziek door. Voor 5 euro per maand echter kun je onbeperkt je computer als jukebox gebruiken en voor 10 euro is het ook bereikbaar voor je mobiele apparaten als telefoon ed. Ervaring in andere landen leert dat er veel minder illegaal wordt gedownload en de vraag is nu of dat ook voor Nederland gaat gelden.
Voorlopig ga ik de gratis versie een tijdje gebruiken om te ervaren of ik er 5 euro in de maand voor over heb. Wel prachtig dat je cd'd kunt beluisteren, ook de nieuwste! Zo luister ik nu heel snel en eenvoudig naar de nieuwste cd's van Lady Gaga, Black Eyed Peace, Rihanna en Esmee Denters. Maar ook naar Gary Moore, Richard Bona en Joe Bonamassa.

Ding 16 YouTube

Een prachtig forum. Een wereldwijd aanbod waarin ik in het begin helemaal kon verzuipen. Dat is er nu wel af. Ik gebruik het nog vaak om muziekvideo's te zien en de verschillende uitvoerenden te beluisteren. Veel slecht aanbod ook. Vaak krijg ik filmpjes doorgestuurd.
Ik heb er een geplaatst van Talking Carl, maar met dezelfde problemen als het filmpje van Trijntje.
De instructiefilmpjes bij Waterweg zijn duidelijk.
Jeugd en jongeren gebruiken YouTube veel. Maar of ze ook zoeken naar bibliotheekfilmpjes? Wel een uitdaging om ze zelf filmpjes te laten maken van activiteiten en die op de site van de bieb en de school te plaatsen.

zaterdag 22 mei 2010

Ding 15 Podcast


Bij het woord Podcast denk ik als eerste aan Father Roderick. Hij maakte als hippe podcastende priester op mij een stevige indruk. Op de laatste UgameUlearn was te zien dat hij nu ook live-stream aan het vodcasten is.
Sinds ik op mijn 50ste een iPod heb gekregen ben ik fan van de apparaten van Apple. Dagelijks geniet ik van de muziek, maar ook van de pod- en vodcasts van iTunes. Een intervieuw, de Beagle, Pauw en Witteman in 5 minuten, het journaal of een trailer van een recente film; binnen een paar klikken staat het erop. Via de site van bibliotheek Waterweg heb ik een abonnement op hun podcasts. Hier is bij voorbeeld een intervieuw met Thomas Rosenboom te horen over zijn laatste boek Zoete mond. Podcasting lijkt me in de bieb goed te gebruiken voor mensen die moeite hebben met lezen; blinden / slechtzienden en laaggeletterden. En we kunnen de radioprogramma's van 'Luisteren op locatie'uitzenden. Lijkt me goed om vooraf het klantenpanel in te schakelen om de behoeft naar podcasting te onderzoeken. Misschien linken naar Waterweg.

dinsdag 18 mei 2010

Ding 14 Instant Messaging


Lijkt me erg handig voor bibliotheekgebruik. Aanbieden op vaste tijden (tussen 10 en 11 en 19 en 20 uur bv.) aan klanten om direct contact te leggen met een medewerker van de bieb. Dit een half jaar doen en in kaart brengen welke groepen dit aanspreekt en met welke vragen men komt. Medewerkers kunnen in wisselende bezetting dienst doen. Kun je maandag muziek, dinsdag jeugd, woensdag collectie o.i.d. inzetten.
Zelf heb ik me ooit aangemeld om van afstand met mijn kinderen contact te onderhouden. Dat is als vanzelf weer verwaterd/ vervangen door sms. Zoals bij zovelen merk ik dat ze chatten, mailen, series bekijken en zich informeren op hetzelfde moment. Zoonlief heeft een tweede scherm aangeschaft om alles gelijktijdig te kunnen volgen. Daarbij een koptelefoon op zijn hoofd waardoor hij van de buitenwereld is afgesloten en doof voor huiselijk verbaal contact. Als we gaan eten stuur ik via de pc. een bericht naar boven via Steam.
Leuk dat ik uitgenodigd ben om te chatten! Jammer dat er nog geen contact is geweest maar dat gaat vast binnenkort lukken.

Ding 13 Google docs

Via Nel de Lange had ik hier al kennis mee gemaakt; zij zette een stuk over jongerenbeleid op google docs en nodigde een aantal mensen uit hierop te regeren. En via het beleidsplan. Erg handig in het gebruik. Scheelt veel mail/ kan veel mail schelen. En dat er geen verschillende versies van documenten 'rondslingeren' komt de overzichtelijkheid ten goede. Overal te openen; kan ik tijdens mijn cursusdagen BiebSearch nog aan mijn documenten werken... Gebruik van Google docs moet bij mij nog wel inslijten, meer gewoonte worden. Kun je er eigenlijk gelijktijdig aan werken? Duidelijk moet zijn wie als 'aanvoerder' alle wijzigingen bekijkt/bewerkt en eindverantwoordelijk is. Wel mooi dat de oude versies nog wel te bekijken zijn.

donderdag 13 mei 2010

Ding 12 Twitter

Een paar weken geleden een twitter-account aangemaakt. Volg nu al enige tijd sport-, muziek-, politiek- en onbekende helden die me dagelijks in 140 tekens op de hoogte stellen van hun wel en wee. Het Genootschap Onze Taal koos 'twitteren'als Nederlands woord van het jaar, twitteren is here to stay. Veel tweets gaan over kleine dingen als slapen, eten en douchen; hoe laat, hoe vaak hoe leuk. (Zo zat Femke Halsema tijdens de meivakantie in een hotel in Parijs met een kuil in haar matras) Men heeft hier kennelijk behoefte aan. Maar wat fijn is: je hoeft niet alle twitteraars te blijven volgen maar kunt ze infollowen/blocken. Zelf volg ik tot nu toe alleen maar. Ik schrok een beetje toen een (enge?)amerikaan mij berichtte dat hij mij ging volgen... Twitter is dynamisch en real time. Ooggetuigen maken nieuws via Twitter met een enorme snelheid wereldkundig. Voor een nieuwshunk als ik is dat aantrekkelijk. Blijft wel de vraag welke informatie wel en welke niet betrouwbaar is. Voor de bieb lijkt het me handig voor activiteiten en evenementen voor grote groepen en om mensen op de hoogte te stellen van nieuwe materialen.

Londen


Om weer een beetje op gang te komen eerst een kort bericht over mijn bezoek aan Londen in de meivakantie. Heerlijk met een vriendin een serie musea bezocht. Verrassend leuk vond ik het Design Museum.Hier stonden genomineerde klimaatneutrale ontwerpen van jonge designers. Op de foto zie je a site-specific work of art van de library in Crawley. Tijdens de nieuwbouw zijn er workshops geweest met users over hun favorite books, places end memories wat geresulteerd heeft in 14 van deze trees. Genomineerd met de aankondiging 'an elegant reminder of the importance of words, ideas en literacy'.