woensdag 21 april 2010

ding 11 Wiki

Met wiki's heb ik al wat ervaring; ProBiblio gebruikt wiki's voor projectgroepen zoals 'ICT en het jonge kind' waar ik deel van uit maak. Mijn ervaring hiermee is dat de indeling niet altijd overzichtelijk is. Regelmatig zetten deelnemers (ik ook!) stukken tekst op de verkeerde plek. Ook is het niet stimulerend om lappen tekst te lezen. Als er niet iemand mailt dat er iets op de wiki is gezet vergeet ik snel om af en toe te kijken. Het gevaar is dat men hierdoor afhaakt. Belangrijke vraag is hoe hou je een wiki levendig?
De wiki van St.Joseph ziet er actueel en uitnodigend uit. Over het onderwerp tuinieren naast de catalogus ook boektitels, tijdschriften en adressen van bloemenmarkten met filmpjes en al. Op de Library Success vond ik onder great ideas from librarians all over the world zelfs Rob Coers en zijn 23 dingen terug! Op de Deventer wiki nog info over de KBW 2008; dit is ook het geval bij Meredith. nlbiblioblogs is erg overzichtelijk en bevat veel actuele informatie.
Op de 23Dingenwiki heb ik de naam van mijn favoriete Nederlandse zangeres Trijntje Oosterhuis toegevoegd met het mooiste nummer van haar concert in de Rode Hoed. Op mijn blog een YouTube filmpje hiervan. Alleen verschijnen er ook filmpjes van een voor mij onbekende (fout gedownload?) band. Coach, heb je tips?

ding 10 Delicious

Het kostte een stief kwartiertje om er weer een beetje in te komen maar het is gelukt; ik heb een Delicous account aangemaakt en mijn favorieten opnieuw ingedeeld met behulp van tags. Wat blijkt; een flink aantal van de sites bestaat niet meer of de laatste aanpassingen waren van 2008. Dat schoont flink op! Heel handig ook dat de favorieten nu overal te openen zijn.
Voor de bibliotheek zie ik zeker mogelijkheden met betrekking tot het inlichtingenwerk. Er is vast veel vraag naar nieuw (in de publiciteit geweest) uitgekomen titels of andere veelgevraagde onderwerpen. Gebruik in het onderwijs is al aan de gang en de bibliotheek kan daar mooi bij aanhaken voor wat betreft betrouwbare sites voor werkstukken en boekpromotie/leesbevordering.

dinsdag 6 april 2010

Ding 9

Een wereld van informatie en vermaak gaat voor me leven. Nogal verslavend leuk en interessant. Een reader heeft veel voordelen maar ik merk nu al een overvloed aan RSS info ( ik zie ze nu overal) die bijna niet te verwerken is. Het regelmatig schonen lijkt me een voorwaarde. Flickr vind ik geweldig; en zo simpel te gebruiken als je het een aantal keer hebt gedaan.
Op de site van bibliotheek Kennemerwaard zijn al een aantal 2.0 toepassingen in werking gebracht; Twitter, RSS, You Tube; we hebben een snel werkende PR/Marketing afdeling! Omdat de site van bibliotheek Waterweg. een 9 scoorde in een onderzoek heb ik daar even een blik op geworpen. Op 1 pagina de Hadewijch Visioenen naast spunk.nl, en wisten jullie al wat een sissy adult baby is? Hoe handig het gebruik van Google docs is heb ik al mogen ervaren via de samenwerking met cursisten uit de eerste groep. En nu staat ook het beleidsplan voor medewerkers open om te reageren! Blogs zijn echt een communicatiemiddel bij uitstek. Binnen de cursus tussen medewerkers onderling (ik heb het goede voornemen deze week eens op blogs van collega's te gaan reageren) maar het lijkt me ook voor klanten een aantrekkelijke manier om kennis met elkaar te delen. Zo worden bibliotheekgebruikers ook actief in het aanleveren van informatie en kun je de blogs als ideeƫnbus gaan gebruiken. Ervaringen van Waterweg leren dat klanten de hyves van de bieb echt gebruiken om over bibliotheekzaken te hyven en om af te spreken elkaar in de bieb te ontmoeten. Foto's van activiteiten kunnen goed via Picasa op de site gezet worden en klanten kun je laten meedenken via SMS en Twitter.

zaterdag 3 april 2010

Blaxtar

Afgelopen woensdagavond 31 maart heb ik de release bijgewoond van de nieuwste hiphop cd van Blaxtar. Ik heb hem leren kennen rondom het project 'SPOKEN(gesproken taal)on-tour wat de cultuuraanjager van Alkmaar en ik naar de jongeren van Alkmaar/Overdie willen brengen.Tot nu toe nog zonder resultaat helaas.
De presentatie vond plaats in theater Tuschinski. Wat een geweldige ambiance! Alle genodigden kregen een 'silent disco'te horen, dwz. dat iedereen een draadloze koptelefoon op zijn hoofd krijgt voor het geluid. We vermoeden dat dit gebeurde omdat er op dezelfde avond ook een film draaide in de filmzaal van Tuschinski. Bijzonder om mee te maken! De volgende dag las ik in de Pers een drie-sterren recentie van de cd.

vrijdag 2 april 2010

ding 7 en 8


Genieten van alle mogelijkheden die Flickr biedt! Vandaag heb ik (eindelijk) mijn bibliotheek-kerstcadeau geconsumeerd; ik had gekozen voor een high tea voor twee personen. Dat kon in Alkmaar bij Zegels aan de gedempte Nieuwesloot. Nog nooit geweest maar is prima bevallen, we hadden een prachtige plek bij het raam. Vanavond ben ik een flinke tijd bezig geweest om een foto te bewerken, maar wat een feest als het eindelijk lukt.

ding 6


Een Flickr account aanmaken is snel gedaan. Om er een beetje in te komen eerst de Magic Feature Tour gekeken en wat met de knoppen gespeeld. Daarna een serie foto's geupload van een bibliotheek-werkbezoek aan Mechelen uit 2007, hieraan een tag toegevoegd en daarna van alle foto's een set gemaakt. Nu kan ik ze niet terugvinden in het overzicht van de 23 dingen. Misschien moeten ze eert openbaar gemaakt worden? En kun je eigenlijk een foto van je mobiel uploaden....ik heb nog een en ander uit te zoeken.